Opening leef-/leerhuis Chavah

Op donderdag 29 juni 2017 vond de officiële opening plaats van leef-/leerhuis Chavah aan de Lavendelweg in Groningen. In het huis leren jonge (aanstaande) moeders, die dat nodig hebben, voor zichzelf en hun baby te zorgen en op eigen benen te staan. Leef-/leerhuis Chavah is een franchiseonderneming van Siriz. Jonge moeder Khaoula verrichtte, samen met initiatiefnemers Agnes en Taeke Venema, de openingshandeling.

 

Jonge moeders met problemen

 

In het leef-/leerhuis wonen 4 tot 6 jonge (aanstaande) moeders in de leeftijd van 15 tot 23 jaar. Zij kunnen er terecht als zij zijn vastgelopen in hun leefomstandigheden en intensieve begeleiding nodig hebben bij het jonge ouderschap.

 

Jonge moeder Khaoula ‘stapt’ als eerste Chavah binnen

Jonge moeder Khaoula ‘stapt’ als eerste Chavah binnen.

Vertrouwde woonomgeving en professionele begeleiding

De jonge (aanstaande) moeders huren een appartement waar ze maximaal een jaar wonen met hun baby. De appartementen zijn gelegen naast de woning van de familie Venema. Het echtpaar, Agnes en Taeke, is beschikbaar voor de dagelijkse begeleiding van de jonge (aanstaande) moeders. Zij zorgen voor een prettige en vertrouwde woonsituatie. Daarnaast krijgen de jonge moeders gemiddeld acht uur per week professionele begeleiding van woonbegeleiders van Siriz.

 

Op weg naar zelfstandigheid

Het doel is om de vrouwen, na het verblijf bij Chavah, door te laten stromen naar een eigen woning en met zelfstandigheid. Eventueel kunnen zij worden ondersteund met ambulante begeleiding. Ronald Zoutendijk, bestuurder van Siriz: ‘In Groningen zijn relatief veel jonge of tienermoeders. Daarom zijn we als Siriz blij dat we met leef-/leerhuis Chavah deze moeders de kans kunnen geven op een zelfstandig leven met een verantwoorde opvoedingssituatie voor het kind. Dat laatste is heel belangrijk, want op die manier wordt er ook een goede basis gelegd voor de toekomst van het kind.’

 

Mede door vrijwilligers en fondsen

Er is een groot aantal vrijwilligers aan het huis verbonden. Zo is er een aantal vrijwillige maatjes voor de jonge vrouwen en is er elke avond en nacht een vrijwilliger beschikbaar. Chavah is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van o.a. Kansfonds, Oranje Fonds, andere lokale en nationale fondsen en daarnaast particulieren en bedrijven.

 

Meer informatie over Chavah is te vinden op www.chavah.nl.