Hulp nodig bij een ongewenste zwangerschap?

Heb jij hulp nodig bij een ongewenste zwangerschap? Een onbedoelde zwangerschap kan om allerlei redenen je leven op z’n kop zetten. Bij ons kun je terecht voor hulp en met al je twijfels en je vragen. Het is belangrijk goed na te denken, zodat je tot een weloverwogen beslissing komt. Wij begeleiden je bij het maken van jouw persoonlijke keuze over jouw ongewenste zwangerschap. Op onze website vind je veel informatie over een onbedoelde zwangerschap in combinatie met andere onderwerpen zoals school, werk, je omgeving, woonruimte en je partner.


Ben ik zwanger?

Je bent in de ochtend soms wat misselijk, de hele dag moe en daarnaast heb je last van pijnlijke borsten. In eerste instantie besteedde je daar niet veel aandacht aan. Je dacht aan een griepje of aan stress.
Het kan ook zijn dat je helemaal geen last hebt gehad van zwangerschapsklachten. Maar ineens merk je dat je menstruatie uit blijft.

 

Je wilt nu graag weten of je zwanger bent. Dit doe je door een zwangerschapstest af te nemen. Dit kan je heel gemakkelijk zelf doen. Een zwangerschapstest koop je bij de drogist, de apotheek of de supermarkt. Je kunt al een dag na je uitblijvende menstruatie een test uitvoeren.

Het is trouwens ook mogelijk om een afspraak te maken bij je huisarts voor een zwangerschapstest.

Het kan zijn dat de test aangeeft dat je niet zwanger bent. Blijft de menstruatie de komende dagen nog steeds uit, dan is het goed om nogmaals een zwangerschapstest te doen. Het kan namelijk zo zijn dat er nog niet genoeg zwangerschapshormonen in je urine zitten.

Geeft de test aan dat je wel zwanger bent dan kan dat schrikken zijn. Het kan namelijk zo zijn dat jij nog niet toe bent aan een zwangerschap, je gezin al compleet is of dat je om een andere reden niet blij bent met deze zwangerschap. Siriz kan jou hulp bieden bij verschillende facetten van deze ongewenste zwangerschap.


Onbedoeld zwanger, hulp nodig bij…

De maatschappelijk werkers van Siriz kunnen begeleiding bieden bij de volgende onderwerpen.


je keuze

Je bent onbedoeld zwanger en er komt ineens een hoop op je af. Wil je deze zwangerschap wel? Je voelt je onzeker en hebt een hele hoop twijfels. Een maatschappelijk werker van Siriz kan in een persoonlijk gesprek met jou je gevoelens en rationele overwegingen met je op een rij zetten. Ze kijkt naar de voordelen en nadelen van de zwangerschap.


alleenstaand

Als je zwanger bent geraakt zonder een vaste partner komt er nog meer onzekerheid op je af. Kan je alleen zorgen voor een kind? Wil je alleen zorgen voor een kind? Ook hier biedt Siriz begeleiding.


school

Wanneer je zwanger bent kan dit gevolgen hebben voor je studie. Want hoe combineer je je zwangerschap met school? In het hulpgesprek met onze maatschappelijk werker wordt gekeken naar alle opties zoals goede afspraken maken met jouw school of eventuele vertraging van jouw studie.


werk

Misschien vraag jij je wel af hoe jij je zwangerschap en straks het ouderschap gaat combineren met je werk. En hoe vertel je het je werkgever? Ook kan het zijn dat je je zorgen maakt of je het financieel gaat redden met je huidige baan.

Met al dit soort vragen kan je terecht bij een medewerker van Siriz. Zij bieden begeleiding bij de combinatie van het ouderschap en je baan.


je partner

Je hebt het nieuws van je zwangerschap gedeeld met je partner. Je komt na het delen van het nieuws erachter dat jullie beiden verschillend denken over hoe om te gaan met de zwangerschap. Ook kan het zijn dat jullie twijfels hebben over de toekomst. Want willen jullie nog wel samen verder? Een maatschappelijk werker van Siriz kan jullie als stel begeleiden bij deze zwangerschap.


ouders

Je bent zwanger en misschien woon je nog thuis. Hoe maak je je zwangerschap bespreekbaar met je ouders? Dit kan erg lastig zijn. Siriz denkt mee hoe jij dit gesprek kan voeren. Ook kan het zijn dat een maatschappelijk werker het gesprek begeleidt.


geld

Een kind krijgen en een kind opvoeden kost geld. Het kan zijn dat je nu al moeilijk de touwtjes aan elkaar kan knopen. De maatschappelijk werker bespreek met jou hoe je genoeg geld kan hebben voor de huur, eten en spullen voor jouw baby. We kijken op welke toeslagen jij recht hebt en ook hoe je deze kan aanvragen.


geen woning

Wanneer je een alleenstaande zwangere vrouw bent en je hebt geen plek om te wonen kan Siriz helpen. Je moet hierbij denken aan een plekje in één van de zorglocaties van Siriz in Delft, Gouda, Groningen of Woudenberg. Ook een opvanggezin in de regio bestaat uit de mogelijkheden.


en niemand mag het weten

Je komt erachter dat je zwanger bent en niemand mag dit weten. Dat kan omdat je mogelijk niet veilig bent thuis vanwege eergerelateerd geweld. Siriz kan je helpen aan een veilige plek voor jou en jouw baby.


Ongewenst zwanger, een abortus en ik heb hulp nodig met…
Vrouw kijkt naar uitslag zwangerschapstest en heeft hulp nodig

 

je keuze
Soms is de keuze voor een abortus niet direct een makkelijk keuze. Wij begeleiden jou bij het maken van een keuze door mogelijkheden en de gevolgen van je keuze op een rij te zetten. Je krijgt door een gesprek met onze maatschappelijk werker meer inzicht in jouw situatie. Wanneer je besluit om een abortus te ondergaan bereiden onze maatschappelijk werkers jou daar zo goed mogelijk op voor. Deze website kan helpen bij het maken van een keuze.


spijt en verdriet

Het kan zijn dat je na een abortus moeite hebt met de verwerking. In sommige gevallen komt ook spijt kijken over een beslissing die in het verleden genomen is. Siriz kan je helpen om de ervaringen te verwerken zodat het je dagelijkse leven niet meer belemmert.


niemand mag het weten

Een abortus ondergaan kan een eenzaam proces zijn. Je kunt merken dat een abortus een taboe is voor jouw omgeving. Ook hebben mensen vaak een mening vanuit hun cultuur of religie. Met een onafhankelijke maatschappelijk werker van Siriz die veel ervaring heeft met deze situaties kan je jouw verhaal delen.


Ik ben onbedoeld zwanger en kan niet voor mijn kind zorgen en heb hulp nodig.

Wanneer je onbedoeld zwanger bent en voelt dat je niet voor je kind kan zorgen of op dit moment niet voor je kind kan zorgen zijn er twee opties. Je kunt kiezen om je kind (tijdelijk) onder te brengen in een pleeggezin. Jij blijft de ouder van het kind. Ook is het mogelijk om je kind af te staan ter adoptie. Bij afstand ter adoptie wordt de relatie met je kind verbroken op sociaal en juridisch vlak.


Een zorgwekkende echo en ik heb hulp nodig.

De impact is groot als de uitkomst van een prenatale screening zorgwekkend is. Wat doe je als je hoort dat je baby mogelijk een beperking of handicap heeft? Of zelfs niet levensvatbaar lijkt te zijn? Siriz luistert naar je. Het kan zijn dat je nu twijfelt over het uitdragen van je zwangerschap. Onverwacht ben je voor een keuze komen te staan. Siriz biedt begeleiding bij het maken van de verschillende keuzen in dit proces.


Ik word ongewenst vader, wat nu?

Wanneer je hoort dat je partner zwanger is, is dat voor jou ook een lastige situatie. Mogelijk wil jij het kind graag houden en wil je partner een abortus ondergaan, of andersom. Samen komen jullie niet tot een eenduidig besluit. Samen in gesprek levert eindeloze discussies op. Dan kan het prettig zijn om te praten met een onafhankelijke deskundige. We zijn er voor vrouwen én mannen. Het maakt daarbij niet uit waar je vandaan komt, hoe jullie relatie er (nu) uitziet of hoe je tegen de zwangerschap aankijkt. Je kunt samen komen, maar ook alleen.


Meld je aan voor hulp bij een onbedoelde zwangerschap

Om in contact met Siriz te komen heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt met ons bellen, e-mailen en Whatsappen. Het is ook mogelijk om nu direct met een maatschappelijk werker te chatten. Via de telefoon kun je ook een afspraak maken met een maatschappelijk werker op een hulppost bij jou in de buurt.